Αξιοθέατα στον Κουτσουρά

Αν θέλετε να συνδυάσετε το κολύμπι την θάλασσα και τον λαμπρό ήλιο μαζί με αξιοθέατα ο Κουτσουράς αποτελεί ιδανική επιλογή. Οι Νότιες πλαγιές του όρους Θρυπτή καλύπτονται από πυκνό πευκοδάσος, το οποίο αποτελεί μια όαση δροσιάς μέσα στο ξηρό τοπίο του Λασιθίου. Δυστυχώς μια μεγάλη πυρκαγιά το 1993 κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του, το οποίο ωστόσο επανέρχεται.

Μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από τα πεύκα, επισκεπτόμενοι το δασάκι του Κουτσουρά ή άλσος του Απηγανιά που βρίσκεται μόλις 1.5km δυτικά του χωριού. Παρά τις καταστροφές από τη φωτιά το Πάρκο του Κουτσουρά είναι πολύ όμορφο, με πυκνή βλάστηση και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στο πάρκο πραγματοποιούνται επίσης και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από το δασάκι ξεκινάει και το φαράγγι του Κουτσουρά το οποίο ενώνει το χωριό Κουτσουράς με το χωριό Ορεινό.
 
Το φαράγγι του Κουτσουρά είναι γνωστό και σας φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων και είναι ένα μοναδικό φαράγγι με πολλά πεύκα και τρεχούμενα νερά. Παρά το όνομα του, δεν θα δείτε και πολλές πεταλούδες μέσα στο φαράγγι, καθώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Η αιτία είναι η μεγάλη πυρκαγιά του 1993 η οποία διατάραξε και την ισορροπία της περιοχής.

Μετά από περπάτημα 3 – 4 ωρών ακολουθώντας τα σημάδια που υπάρχουν και σαν δείχνουν το μονοπάτι μπορείτε να φτάσετε στο χωριό Ορεινό. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής πριν φτάσετε στο χωριό Ορεινό θα συναντήσετε μικρές πηγές και πανέμορφους καταράκτες (κυρίως τους Χειμερινούς μήνες).

Το χωριό Ορεινό, πάνω στο όρος Θρυπτή, είναι πνιγμένο από καρυδιές, πεύκα και πλατάνια, ενώ στην περιοχή υπάρχουν πολλές πηγές με δροσερό νερό. Στην καφενείο της πλατείας μπορείτε να ξεκουραστείτε και να δροσιστείτε πίνοντας ένα καφέ, ένα αναψυκτικό ή καλύτερα μια παγωμένη τσικουδιά. Στο Ορεινό μπορείτε φυσικά να πάτε και  με το αυτοκίνητο σας ακολουθώντας μια ανηφορική θαυμάσια διαδρομή περίπου 14 χλμ. προς τα βόρεια. Το χωρίο εκτός των άλλων έχει μοναδική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος και τον Κουτσουρά.

Από τον Κουτσουρά μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε άλλη μια θαυμάσια διαδρομή και να απολαύσετε τον καφέ σας, ή το πότό σας στο χωριό Σταυροχώρι (7 χιλιόμετρα) ή στο χωριό Χρυσοπηγή (11 χιλιόμετρα). Επίσης, στα πεδινά γύρω από το χωριό μπορείτε να κάνετε ξεκούραστους ποδαρόδρομους.