Η ονομασία της Σητείας

Το όνομα Σητεία είναι παλιό και προήλθε από την ονομασία της αρχαίας πόλεως Ήτιδος ή Ητείας που βρισκόταν στην Ανατολική Κρήτη. Οι μελετητές και οι γλωσσολόγοι που ασχολήθηκαν με την ετυμολογία του ονόματος αναφέρουν ότι πιθανότατα προέρχεται από τη γενική του ονόματος Ητεία. 
 
Σε επιγραφή που περιέχει ψήφισμα των Πραισίων, αναφέρονται οι Σηταήτας, οπότε κάποιοι γλωσσολόγοι εκφράζουν την άποψη ότι μπορεί να υπήρχε διαφορετική πόλη με το όνομα Σήταια που άλλαξε σε Σητεία αργότερα.
Αλλά κι αν ακόμη το όνομα της Σητείας προέρχεται από την αρχαία Σητεία ή Σήταια είναι σίγουρο, από τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, ότι η νεώτερη πόλη δεν είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας.

 
  • Η Ιστορία της Σητείας
    Η πόλη Ητεία και κυρίως το ανατολικό τμήμα της πόλης, η περιοχή Πετράς, κατοικήθηκε από την εποχή του χαλκού και γνώρισε μεγαλύτερη ανάπτυξη τον 2ο αιώνα π.Χ. Η Ητεία είχε δικό της νόμισμα και η ακμή της συνεχίστηκε αργότερα κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Την περίοδο της Ενετοκρατίας η Σητεία που γράφεται στα Βενετσιάνικα έγγραφα Sittia ή Sithia ή Settia άκμασε και προόδευσε τόσο από την αρχή της Ενετικής κατάκτησης ώστε η Γερουσία σε έγγραφό της το 1232 την αποκαλεί «Maximum statum et lumen ejusdem insulae» δηλαδή μεγάλο σταθμό και φως της νήσου. Την περίοδο εκείνη χτίστηκαν διάφορα κάστρα και φρούρια στην πόλη. Από αυτά σώζεται σήμερα το φρούριο Καζάρμα, που δεσπόζει πάνω από την Σητεία.