Η ιστορία της Σητείας

Η πόλη Ητεία και κυρίως το ανατολικό τμήμα της πόλης, η περιοχή Πετράς, κατοικήθηκε από την εποχή του χαλκού και γνώρισε μεγαλύτερη ανάπτυξη τον 2ο αιώνα π.Χ. Η Ητεία είχε δικό της νόμισμα και η ακμή της συνεχίστηκε αργότερα κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο.
 
Την περίοδο της Ενετοκρατίας η Σητεία που γράφεται στα Βενετσιάνικα έγγραφα Sittia ή Sithia ή Settia άκμασε και προόδευσε τόσο από την αρχή της Ενετικής κατάκτησης ώστε η Γερουσία σε έγγραφό της το 1232 την αποκαλεί «Maximum statum et lumen ejusdem insulae» δηλαδή μεγάλο σταθμό και φως της νήσου.
 
Την περίοδο εκείνη χτίστηκαν διάφορα κάστρα και φρούρια στην πόλη. Από αυτά σώζεται σήμερα το φρούριο Καζάρμα, που δεσπόζει πάνω από την Σητεία.
 
Η Σητεία έλαβε ενεργό μέρος σε όλες τις επαναστάσεις εναντίον των κατακτητών. 
 
Στην επανάσταση του 1362 στην οποία συμμετείχαν κυρίως οι Βενετοί άποικοι έγινε ανακήρυξη της Κρήτης σαν αυτόνομης Δημοκρατίας του Αγίου Τίτου.
 
Το 1508 φοβερός σεισμός έπληξε την πόλη της Σητείας και προξένησε μεγάλες καταστροφές. Τριάντα χρόνια αργότερα η πόλη λεηλατήθηκε από πειρατές.

Το 1538 επιτέθηκε στην πόλη ο πειρατής Μπαρμπαρόσα, ο οποίος προκάλεσε ανεπανόρθωτες καταστροφές.
 
Το 1648 όταν οι Τούρκοι πολιόρκησαν την Σητεία ξεκίνησε και η εγκατάλειψη της πόλης. Η φρουρά όμως αμύνθηκε μέχρι το 1651. Με την αποχώρηση της  έγινε από  την  ίδια  καταστροφή  των  τειχών και των σπουδαιότερων κτισμάτων προκειμένου αυτά να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
 
Το 1870 ο Χουσεϊν Αβνή Πασάς αποφάσισε να αγοράσει την περιοχή της παλιάς Σητείας και να μεταφέρει  εκεί  την πρωτεύουσα της επαρχίας του. Το ρυμοτομικό σχέδιο ήταν του Αβνή Πασά και η νέα πόλη προς τιμή του ονομάστηκε Αβνιέ, ονομασία  που  μόνο  οι  Οθωμανοί  συνήθιζαν ενώ οι Έλληνες την έλεγαν Λιμάνι της Σητείας ή Στεία. Από τα πρώτα δημόσια κτίρια που αναγέρθηκαν στην νέα πόλη ήταν και το Επαρχείο που δυστυχώς δε σώζεται σήμερα. 
 
Η Σητεία καταλήφθηκε το 1941 από Ιταλούς, που παρέμειναν στην πόλη μέχρι την αποχώρηση τους και την άφιξη του Γερμανικού στρατού κατοχής. Στη διάρκεια της κατοχής οι άνθρωποι της Σητείας οργάνωσαν αντίσταση κατά των Γερμανών. Στην αντίσταση πήραν μέρος και οι μοναχοί στη Μονή Τοπλού, που κινδύνεψε να καταστραφεί ολοσχερώς από τους Ναζί.


 
Τουριστικός οδηγός Σητείας
www.insitia.gr

 
, Σητεία, Σητεία Ιστορία