Η μακρόχρονη αρχαιολογική και ιστορική έρευνα στην επαρχία Σητείας έχει φέρει στο φως σπάνια και πολύτιμα ευρήματα και στοιχεία όλων των πολιτισμών από την Νεολιθική εποχή και την Μινωική αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια.

Οι μεγάλοι πολιτισμοί που έχουν ανθίσει στην γη της Σητείας, μια από τις αρχαιοβριθέστερες περιοχές του κόσμου, μας έχουν κληροδοτήσει υπέροχα δείγματα του υλικού και πνευματικού τους πλούτου, που εκτίθενται στα διάφορα Μουσεία και Συλλογές της επαρχίας.

Λαογραφικά Μουσεία και Συλλογές

Σημαντικά λαογραφικά μουσεία βρίσκονται στη πόλη της Σητείας, στο Χαμέζι και το Παλαίκαστρο και μικρότερες λαογραφικές συλλογές στο Χανδρά και τους Πεύκους. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκτίθενται σε θεματικές ενότητες, αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τις εκφράσεις του κρητικού λαϊκού πολιτισμού και του αγροτικού και ποιμενικού βίου. Τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας δίπλα στο δρόμο προς Τοπλού - Βάϊ δημιουργείται από την Περιηγητική λέσχη Σητείας μεγάλο και οργανωμένο Κέντρο Παραδοσιακού Πολιτισμού που περιλαμβάνει Λαογραφικές Συλλογές, Εργαστήρια Τέχνης, Εκθετήρια- Πρατήρια - Δοκιμαστήρια Τοπικών προϊόντων, αίθουσα προβολών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εκθεσιακούς χώρους κ.α.
 

Πηγή: CreteSitia.gr